Menopauza jako dar zralé ženské moudrosti

Menopauza a následující klimakterium jsou bez pochyby obrovskou změnou v životě ženy. Významně, citelně i viditelně se mění fungování fyzického systému, psychika předvádí podivné kotrmelce. Celé to přechodové období trvá několik let a už nikdy to pak nebude jako dřív… Je to zcela přirozený proces. A čím přirozenější přístup k němu zaujmeme, tím víc může být jeho průběh obohacením. Ano, lehko se to řekne. Jenže pak to přijde a je to „husté“...

Menopauza jako dar ženské moudrosti

Autorka textu: Kateřina Polívková

"Nenechte se převálcovat! Revoluční řešení menopauzy! Dostaňte menopauzu pod kontrolu! Přestaňte stárnout raketovou rychlostí! Jak přežít klimakterium. Jak vyzrát na menopauzu. Nepříjemné období v životě žen." Toto jsou standartní titulky, které nabízí internet při hledání podpory pro čas přechodu. Vyděsit se je snadné. Jenže to zrovna moc nepomůže. K tomu je trh plný nejrůznějších doplňků se „zaručeným“ úspěchem. Vězte, že univerzální rada ani ideální prostředek neexistují.

Podle mého, je úkolem přechodu právě to najít svou vlastní ženskou moudrost, přijmout přirozený proces stárnutí a najít v něm smysl, dar a taky krásu. Protože to vše tam je. Když to chceme vidět. I když někdy je to sakra těžké…

Žena v menopauze

Menopauza, klimakterium, přechod

Menopauza je vlastně jen to dočasné období, kdy menstruace postupně odchází. Někdy se zmiňuje, že je to vlastně přesně ta poslední menstruace. A to, že byla opravdu poslední, zjišťuje žena až po 12 měsících zcela bez krvácení. Než se tak stane, trvá to zpravidla několik roků.

A klimakterium? Pojem je odvozen z řeckého slova „klimaktér“, což znamená stupeň žebříku. Líbí se mi to. Stoupáme vzhůru, postupujeme. V češtině se používá to ostře znějící slovo „přechod“.

Celosvětově je průměrný věk přechodu kolem 50 let. Jde o přirozený a úplně normální proces vývoje každého ženského těla na této planetě, je to doslova přechod z jedné části života do další. Končí čas plodný a nastává období sklizení a užívání si plodů předchozího života.

Aromaterapeutická konference v Praze

 

K hladkému průběhu přechodu nám ale dnes může pár zásadních věcí chybět. Rozhodně nám schází adekvátní přechodové rituály, což bohužel platí pro většina velkých změn v životě. Rozhodně schází přijetí procesů stárnutí a zrání ve společnosti. Dokonce může scházet i pochopení těch nejbližších. A tak člověk najednou řeší fyziologické změny těla, problémy s prací, hloupé poznámky okolí atd. Není ani divu, že tělo reaguje extrémně a najít tolik potřebný vnitřní klid je náročnější než kdy před tím.

Pro bezproblémový přechod by žena potřebovala dost času pro sebe a svá potěšení, pro naplňující činnosti a radosti. Optimální životní styl, tedy výživnou a kvalitní stravu, dostatek pohybu a dobrého spánku. Také podporu rodiny, vyživující přátelské vztahy. Zní to jako rajská hudba, ovšem kdo z nás to má. Na tom všem je třeba pracovat v podstatě celý předcházející život. A právě nedostatky a dluhy v těchto oblastech v průběhu života se v období přechodu projeví nepříjemnými stavy. To poslední, co bych chtěla, je strašit. Ať už tedy přechod váš nebo vašich blízkých probíhá jakkoli, vždy můžete pomoci vůněmi a bylinami.

Drmek obecný

Drmek obecný je skoro zázrak pro ženské zdraví

Ódu na drmek pěju z vlastních zkušeností. Je bylinou, která mi opravdu pomohla jak fyzicky, tak psychicky. Jak to udělal, nevím, ale vím, že pomoc to byla velká. Obecně je drmek považován za poklad pro pozitivní účinky na ženský reprodukční systém, za ženského spojence z říše bylin. V životě před menopauzou podporuje pravidelný menstruační cyklus, zmírňuje křeče a upravuje intenzitu krvácení. Pro období přechodu je tradičním prostředkem pro zmírňování typických příznaků jako jsou návaly horka a noční pocení. K tomu působí na psychiku, zmírňuje stresy a podporuje kvalitní spánek. Jeho užívání může snižovat libido.

Dnes už je na trhu výběr produktů s drmkem, já osobně používala domácí tinkturu a aromaterapeutickou kompozici s éterickým olejem. Ale existují nejrůznější tablety, kapky, bylinné směsi. Vnitřně můžete užívat i hydrolát z drmku.  

>>AROMATERAPIE A ŽENSKÁ PSYCHIKA BUDE TÉMATEM AROMAKONFERENCE BRNO 14/9/2024<<

Granátové jablko

Přechodové elixíry - olej z granátového jablka a z pupalky

Vzácný olej lisovaný z jadérek granátového jablka je unikátním rostlinným olejem, obsahuje totiž jedinečnou vícenenasycenou mastnou kyselinu – punicovou a řadu různých „fytoestrogenových“ složek. Díky jedinečnému komplexu látek působí jak na pleť, tak na hormonální systém a též na psychickou rovnováhu. Jen opatrně při skladování, je velmi nestabilním olejem a nevydrží vám moc dlouho. Takže doporučuji pořizovat v co nejmenších baleních a pokud možno rychle spotřebovat.

Z knihy Rostlinné oleje a tuky od Ruth von Braunschweig sdílím výborný tip na trvanlivou směs rostlinných olejů pro vnější použití – smíchejte 30ml oleje z granátového jablka se 70ml jojobového oleje, výrazně tak prodloužíte možnou dobu použití (podobně si můžete připravit mix z pupalkového oleje).

Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Konec roku se svátečními vůněmi (5)

Ze stejného zdroje je i skvělá Olejové směs pro zevní intimní péči:

80ml rostlinných olejů (z toho 20ml pupalkového nebo z granátového jablka, případně i jejich mix, podíl těchto olejů může být i vyšší, k nim lze použít např. kokosový nebo meruňkový) jako základ smíchat s:

Tímto oleje pečujte o intimní partie 1x denně.

A k vnitřnímu užívání doporučuje autorka konzumaci rostlinných olejů z jader granátového jablka, z pupalky (nebo brutnáku), z mikrořas a z šípků. Více o rostlinných olejích pro zdraví i pleť se můžete dozvědět v našem on-line kurzu nebo 13.4. na celodenním praktickém workshopu

Tělový olej v menopauze 

Pupalkový olej je takový skrytý klenot mezi oleji. Trochu opomíjený pro svůj specifický aromatický „ocásek“. Sama ho zvládám jen v kombinaci, samostatně nikoli. Ale jeho služba lidstvu je převeliká.

I on obsahuje jednu speciální nenasycenou mastnou kyselinu – gama-linolenovou, má ji ještě olej brutnákový a ze semen černého rybízu. Tato kyselinu působí výrazně na náš hormonální systém, harmonizuje jeho fungování, což má v důsledku výrazný vliv na psychiku. Toto platí pro vnitřní užívání. Pro specifickou chuť je stravitelnější užívat výrazný pupalkový olej v kapslích. K dostání je takto běžně v lékárnách.

Při vnější aplikaci je tento olej funkčním pomocníkem pro suché, vysušené, stresované typy pleti a také jako „první pomoc“ pro snad všechny kožní potíže (svědění, ekzémy atd.)

Pleťový olej v menopauze

>>31.5. WORKSHOP BYLINKY, VŮNĚ A KRÁSA, KTERÝ BUDE VĚNOVÁN RŮŽI<<

Recepty na olejové směsi z našich kurzů o rostlinných olejích

Pleťový olej v menopauze:

  • ⅓ oleje z granátového jablka
  • ⅓ makadamiového
  • ⅓ pupalkového oleje
  • 2 kapky éterického oleje z růže nebo růžového geránia do lahvičky 20ml s kapátkem

Základní tělový olej v období menopauzy

  • 1/3 pupalkový olej
  • 2/3 makadamiový olej

Aromaterapetická pomoc v přechodu

Éterické oleje vhodné pro menopauzu podle Aromaterapie do kapsy od Marie Noe: anýz, cypřiš, fenykl, heřmánek římský, nard, růže, šalvěj lékařská a muškátová, vetiver.

Směs olejů při menopauze

Ulla- Maija Grace, finská aromaterapeutka a host jedné z konferencí Asociace českých aromaterapeutů, doporučovala pro návaly a noční pocení vlastní směs éterických olejů:

Tyto tři oleje velmi dobře synergicky působí na hormonální úrovni. Do směsi si někdy přidávala i smrk černý – hlavně v období, kdy se cítila velmi unavená. Stačilo vmasírovat malé množství směsi ráno a večer na spodní část zad a podbřišek. K navození příjemného pocitu i přes den používala tuto směs na krk a horní část hrudníku.

Ženský kruh 

>>17.5. CELODENNÍ KURZ AROMATERAPIE A PSYCHIKA<<

Tip na bylinný čaj pro pohodu duše i těla

  • ¼ nať mučenka
  • ¼ nať damiána

Zbývající část směsi doplnit těmito bylinami: jetel, konopí, růže. Pro větší pomoc s fyzickými projevy menopauzy lze přidat šalvěj lékařskou nebo plod drmku.

Klimakterium a vykuřování bylinami

Sáhla jsem po knize Léčivé vykuřování a v ní je tento recept na vykuřování: kontryhel, třezalka, šalvěj, řebříček, kokoška pastuší tobolka, drmek (listy), jetel luční.

Autorka zde nastiňuje možné duševní příčiny potíží:

  • Strach, že už nejsme atraktivní a žádoucí.
  • Hledáme ochranu před nepříjemnými situacemi ve vnějším světě.
  • Z pohodlnosti se nedokážeme zbavit škodlivých návyků.

Pro zlepšení doporučuje afirmaci:

Uvolněně kráčím cestou změny ve svém životě. Život mi daruje novou náplň.

Což je, myslím, takové hezké zakončení článku na téma přechodu a zásadních změn v životě každé ženy, které netřeba brát jako tragédii a konec, ale spíše jako příležitost a nový začátek.

Zdroje: