Hrůzy a mýty v aromaterapii

Internet se hemží aromaterapeutickými bludy z pera lidí, kteří mají za sebou nějaký rychlokurz: "Kapejte si esenciální olej do vody, olizujte oregano, vytahujte klíště s mátou pepernou." My si přejeme, aby aromaterapie měla dobré jméno a sloužila, jak nejlépe to jde. Tento článek proto berte jako varování před nebezpečnými amatérskými postupy

Autorky textu: Kateřina Polívková, Anna Krutová

Éterické oleje na kůži vždy ředíme v nosném oleji.

Raději hned na začátek uvádíme 5 základních zásad bezpečné aromaterapie:

  1. Éterické oleje (dále ÉO) se pro použití na pokožku vždy ředí ve vhodném nosiči (jediná levandule má výjimku, ale i s tou opatrně a s řádným odůvodněním), to platí nejen pro natírání kůže, ale i pro koupele. Nesprávné použití může vyvolat podráždění pokožky, ale v horších případech i silné popáleniny.
  2. ÉO se v běžné praxi neužívají vnitřně a v žádném případě se nekapou do vody ze dvou hlavních důvodů. Nejsou ve vodě rozpustné, takže zůstanou plavat na hladině a pije se tak v podstatě neředěný ÉO. A jako silně koncentrované látky mohou poškodit vnitřní prostředí lidského těla, například sliznice a zatížit játra a ledviny.
  3. Použití ÉO pro děti, těhotné nebo domácí zvířata se řídí speciálními pravidly, a pokud je chcete takto aplikovat, nastudujte si potřebné informace z kvalitních zdrojů. Některé ÉO mají kontraindikace, týkat se mohou zdravotního stavu, medikace, těhotenství apod. U ÉO, které používáte, byste tyto kontraindikace měli vždy znát.
  4. ÉO jsou silně koncentrované přírodní produkty a jejich použití má být podloženo konkrétní terapeutickou potřebou, užívat je stále, nadmíru či bez uvážení jen nejen zbytečné, ale může to být i nebezpečné. Například proto, že vybrané chemické složky z ÉO se v těle hromadí a po nějaké době mohou vyvolat extrémní reakce. Pro správné použití potřebujete znát odpovídající dávkování a vhodné ředění.
  5. Takzvané intuitivní vybírání ÉO nemůže nahradit výběr založený na znalostech účinků jednotlivých ÉO. Dá se využít jako doplňková metoda. A to, že někdo říká, jak mu ÉO pomáhá a funguje, rozhodně neznamená, že je to vhodné i pro vás nebo vaše blízké.

I aromaterapeutická směs může podráždit pokožku.

Dráždivé pomazání či koupel s popáleninou?

Vedle inhalace je vnější aplikace na pokožku asi nejpoužívanější metodou práce s ÉO. Nejrůznější mazání a potírání, ale i celkové nebo lokální koupele. Ředění ÉO k těmto účelům vyžaduje jednak vhodný nosič a správný bezpečný poměr.

Jak určitě NEpoužívat! (Vybráno z FB skupin a příspěvků)

  • NEJako „lék“ na rakovinu tlustého střeva vtírat do chodidel a podbřišku ÉO geránium.
    A proč ne? Některé složky éterických olejů vykazují protirakovinové účinky, rozhodně ale nejsou lékem na rakovinu a nesmějí být užívány tímto způsobem. 
  • NEDoporučené užívání ÉO pomeranč: Kápněte 1-3 kapky na břicho, nebo těsně pod pupkem.“ Dále ale píší: „Když začínáte se zevní aplikací, mělo by vás zajímat, kolik oleje je vhodné použít. Používáte-li ÉO zevně poprvé, je rozumné začít s nejmenší možnou dávkou: jednou až dvěma kapkami. Nejlepší je také začít se zředěným olejem, abyste viděli, jak bude reagovat s pokožkou, pokud zkoušíte nový olej poprvé."
    A proč ne? Pomeranč sladký patří mezi obecně bezpečné éterické oleje. Nepatří ale neředěně na pokožku. 
  • NELéčba mírného napětí a bolesti hlavy, kapku nebo dvě kapky ÉO máta peprná třete na spáncích, čele a/nebo zadní straně krku jako jednoduché a efektivní řešení.“
    A proč ne? Máta peprná je opravdu analgetická. Mírné napětí ale můžete tlumit nejprve přímou inhalací (z lahvičky či inhalační tyčinky) nebo aplikací rollonu, kde může být vyšší koncentrace éterického oleje - maximálně však 6 kapek do 10ml rostlinného oleje. Jiné postupy nelze všeobecně doporučit bez konzultace s vystudovaným aromaterapeutem. 
  • NEPoužijte ÉO citron s ÉO máta peprná ve vodě pro osvěžující výplach úst.
    A proč ne? Éterické oleje se ve vodě nerozpustí. Říká se, že 1 kapka éterického oleje z máty peprné je jako 36 pytlíků mátového čaje. Neriskujte popáleniny ústní sliznice. 
  • NEÉO lemongrass jako parfém: Ráno vklepejte kapku na pulsní body pro lahodně šťavnatou a osvěžující vůni.
    A proč ne? Lemongrass může neředěný velice dráždit pokožku. 
  • NE „ÉO hřebíček jako oživující olej lze vklepat na pulsní body během meditace pro ukotvující prožitek. Jako parfém zkombinujte s ÉO pomeranč, skořice kůra nebo oregano pro krásnou vůni a naneste okolo výstřihu.
    A proč ne? Hřebíček doporučujeme použít na pokožku v maximální koncentraci 0,4% pro aplikaci na kůži. Bezpečná dávka skořice je asi 1 kapka do 40 ml rostlinného oleje. Oregano dokáže rozleptat polystyren. Po aplikaci neředěných éterických olejů tohoto kalibru bude krásná vůně vaše poslední starost. 
  • NE Z originální propagačního materiálu jedné MLM firmy: „Doporučené ředění pro zevní použití je 3 kapky nosného oleje a 1 kapku éterického oleje."
    Proč ne? Jedná se o 25% procentní ředění. Pro lokální použití však bezpečná aromaterapie doporučuje maximálně 5% ředění. 
  • NE U éterického oleje lemongrass nebo hřebíčku si zas můžete přečíst doporučení: "Pro koupel si napusťte vanu, přidejte 6–8 kapek ÉO a vychutnejte si veselé tóny."
    Proč ne? Éterické oleje se ve vaně nerozpustí, zůstanou plavat na hladině a dostávají se tak neředěně do kontaktu s vaší kůží a případně i obličejem. Velmi nebezpečné. 

Z aromaterapeutické praxe

  • NE Aromaterapeutka Anna Krutová slyšela o použití neředěného ÉO z modrého heřmánku přímo na dáseň proti bolesti u růstu zoubků 6m miminka.
    Proč ne? Neředěný éterický olej do úst rozhodně nepatří. Použít můžete HYDROLÁT z heřmánku římského a u miminek funguje naprosto dostačujícím způsobem. 
  • NE Aromaterapeutka a tvůrkyně přírodních parfémů Marie Rumlenová zmínila jakousi masáži páteře neředěnými ÉO, mezi používanými byly velmi silné ÉO dráždící pokožku, k tomu dotyčný zástupce tvrdil, že silná koncentrace je právě benefitem.
    Proč ne? Zásadou bezpečné aromaterapie je použít na pokožku vždy ředěné éterické oleje. Benefit z alergické reakce žádný nezískáte. 

Základy aromaterapie  - online kurz

Polykáte ředidla?

Tedy ne že by ÉO byly přímo ředidly, ale jejich síla a složení tak někdy může působit. Jeden z demonstračních pokusů je nakapat ÉO (třeba tymián nebo oregano) na polystyren, doslova v něm dokáží „vyžrat“ díru. I proto se ÉO neskladují v plastových lahvičkách, tento jev se může projevit i pokud v plastu uskladníte naředěnou směs s obsahem ÉO, silné ÉO ve vyšší koncentraci dokáží narušit povrch obalu tak, že se až odlomí. Asi je jasné, že takto působící látky, není radno jen tak užívat vnitřně.

Jak určitě NEpoužívat! (Vybráno z FB skupin a příspěvků)

  • NE Jako „lék“ na rakovinu tlustého střeva: „Přidejte do tobolek 2-3 kapky ÉO hřebíček a zázvor.“ Nebo „Vypijte 2-3 kapky ÉO lemongrass ve 2 dcl vody, 2-3 krát denně.
    Proč ne? Aromaterapie dokáže zlepšit kvalitu života lidí s rakovinou. Žádný výzkum ale zatím nepotvrdil, že by někoho z rakoviny vyléčila. Víme ovšem, že některé látky mají protirakovinové účinky, jsou tedy dobrou prevencí a mohou podpořit léčbu. Oba výše uvedené postupy jsou však nebezpečné. 
  • NE Imunitní zdravá posilovací snídaně na jedné ze stránek MLM distributorů: „1 jablko, 1 pomeranč, ½ banánu, 1 šálek ledu, ½ šálku vody, 2 kapky ÉO citron, 2 kapky směso ÉO (dané firmy). Vše rozmixovat do hladka.
    Proč ne? Kvalitní éterické oleje v bio kvalitě lze použít jako přírodní aromata pro vaření a pečené. ALE! Je nutné je naředit v tuku. Tedy například citronový éterický olej do olivového oleje a přidat malé množství do salátové zálivky. Vanilkový extrakt do rozpuštěného másla a přidat do pečení. Rozhodně nestačí je rozmixovat s vodou. 
  • NE Z oficiálního propagačního materiálu MLM firmy jak používat ÉO vnitřně: „Přidejte jednu nebo dvě kapky ÉO do sklenice vody nebo kapsle, která napomáhá trávení. (Zkuste ÉO černý pepř, kardamom, cassia, koriandr, fenykl, zázvor…)“ A pokračuje to: „Do čaje nebo horké vody přidejte ÉO a pomalu vypijte, abyste zklidnili bolavý krk. (Vyzkoušejte ÉO skořice nebo citron.)Proč ne? Éterické oleje zůstanou plavat na hladině vody. V horké vodě navíc rychle degradují. Podle tohoto návodu si tedy dáte neředěný éterický olej ze skořice přímo do úst, což může vést až k popáleninám. 
  • NE Jiná MLM firma na svých oficiálních stránkách uvádí o éterickém oleji z citronu: „Použijte ÉO citron jako pohodlný způsob, jak dodat pokrmům tuto skvělou chuť. Pro začátek přidejte pouze jednu kapku oleje.“ Shrnuje hlavní přínosy: „Zklidňuje ústa a hrdlo. Zmírňuje podráždění v krku a hltanu. Zklidňuje a působí příjemně v krku, hltanu a hlasivkách. Použití: Přidejte do vysoké sklenice se studenou vodou a získáte osvěžující nápoj jako start do nového dne.
    Proč ne? Chybí nutné ředění v panenském rostlinném oleji. Místo zklidnění hrtanu smícháním s vodou zaděláváte na podráždění či alergickou reakci. 

Lek je jed, jed je lek.

Další „blbosti“ z praxe a z internetů

Jiná firma má mezi nejlépe prodávanými produkty výrobek složený z téměř nekonečné řady éterických olejů a extraktů (více než 30). Z pohledu aromaterapie není takto obsáhlé složení opodstatněné a je spíše na škodu terapeutickému působení. To je však věc firmy, je to její výrobek, její odpovědnost.

Bohužel tyto typy produktů bývají doporučovány pro vnitřní užívání právě prodejci. I když v oficiálních propozicích je uvedeno jen pro vnější použití, z popisů už to není tak jasné a také se produkt vyskytuje na eshopech v kategorii „doplněk stravy / potravina pro zvláštní výživu“, což může být pro neinformovaného zákazníka zavádějící. Dále v základních popisech není uvedeno žádné doporučené ředění. Při těchto aplikacích podle povahy obtíží: potíráním, masážemi, koupelemi, inhalacemi, aromalampou, rozprašovačem, zvlhčovači, obklady, výplachy a kloktáním.

To by z profesního hlediska také mohlo být vnímáno jako problematické, podobně jako doporučení k použití pro děti od 3 let. Při obsahu mimo jiné těchto ÉO: eukalyptus, máta, badyán, citronová tráva, borovice, rozmarýn, fenykl, myrha, hřebíček, jalovec, šalvěj, tymián, skořice, libavka, bazalka atd. U mnoha z těcho éterických olejů záleží na přesném chemotypu, aby nebyly kontraindikovány pro děti (až do 12 let). O vnitřním užití se nemůžeme vůbec bavit. 

Na zajímavě zkreslenou informaci jsem narazila v příspěvku na FB, autorka je distributorkou MLM firmy. Podle ní se kvalitní éterický olej (přesně odborně destilovaný) pozná podle toho, že neobsahuje tukové součásti olejů nebo tuky. Ovšem z principu 100% přírodní éterický olej žádné tukové složky obsahovat nemůže, nemají se v něm kde vzít. To není věcí nějakých certifikátů (většinou formulovaných jako terapeutická kvalita), kterými se podobné společnosti s oblibou ohánějí, ale technologií výroby ÉO. Certifikáty je dobré mít. Ovšem ty nezávislé a mezinárodní. 

Tento superblud doslova citujeme. Míchá "jabka s hruškama", nabádá k intenzivnímu užívání. Takto opravdu NE „A protože se stále učím něčemu novému, napíši vám další důvod, proč opravdu kupovat jen kvalitní esenciální oleje. Přemýšleli jste někdy o tom, co se stane, když se oleje dostanou do plic? Může dojít k rozvoji lipoidní pneumonie? (zápalu plic z ukládání olejnatých složek do tkáně plic). U vysoce účinných olejů, které jsou vyrobeny pro terapeutické účely, toto riziko nehrozí. Odborně destilované oleje neobsahují žádné tukové součásti olejů nebo tuky. Můžete si to sami ověřit- čistý éterický olej nezanechává na papíře žádné mastné stopy. Terapeutický olej je tedy možné vdechovat celý den a využívat tak jeho předností. Zcela jiná situace je v případě levných vonných olejů, které jsou často naředěny nosným olejem. Při vdechování minerálních olejů, např.u stojanu na benzínové pumpě nebo ve velké komerční kuchyni u fritovacího hrnce, se vdechnutý olej ukládá v plicích. To může způsobovat dráždivý kašel, dýchací potíže a zánětlivé reakce, jako je např. zápal plic.

Pořídíte-li se tedy skutečný éterický olej od dobrého dodavatele můžete ho vdechovat zcela bez obav. Ale rozhodně ne celý den, při celodenní inhalaci vám spíše než „tukové součásti“ neprospějí molekuly samotného ÉO. Jak to poznáte? Může vám být nevolno, motat se hlava, můžete mít podrážděnou sliznici. 

A zmíněné vonné oleje nejsou ředěné tuky, ale vůně vyráběné synteticky. Tedy co při jejich vdechování škodí, jsou jejich syntetické vonné složky, nikoli tuky. Na obalu musí mít vždy uvedeno, že se jedná o vonný olej. Ty pro terapeutické použití opravdu nepořizujte. Na lahvičce vždy hledejte formulku: 100% přírodní éterický olej. 

 Éterický olej není vonný olej.

 

Z aromaterapeutické praxe

  • NEJá nemohu rozdýchat vnitřní podávání ÉO tymiánu ct thymol dítěti do 3 let a psovi jako prevenci, tedy bez indikace. Podávání 1 kapka denně, bohužel nevím, jakou formou,“ prozradila aromaterapeutka Kateřina Michálková.
  • NE Aromaterapeutka Anna Krutová měla na kurzu dámu, které bylo doporučeno olizovat ÉO oregano při chřipce, paní pak na 3 měsíce ztratila chuť.
  • NE Zvláštní doporučení zachytila na kurzech Ludmila Kotalíková. Voda prý zesiluje účinek ÉO tak, že nejdou umýt. A ÉO kopaiba údajně zesiluje účinek ostatních éterických olejů, takže když má být směs super silná, tak se přidá právě ÉO kopaiba.

Proč jsou znalosti v aromaterapii důležité?

Po téhle náloži asi už lépe chápete, jak důležité je mít kvalitní základní rozhled, než začnete ÉO používat. Ani trochu nechceme strašit a odrazovat od aromaterapie, naopak! Lákáme a zveme k jejímu co nejlepšímu používání v běžném životě bez potíží a zádrhelů. Proto máme v online verzi kurz Základy aromaterapie za symbolickou cenu 350Kč

Ještě jedno základní doporučení na závěr. Sám na sobě člověk testuje a zkouší všechno možné, nejen v oblasti aromaterapie. Ale pokud hodláte doporučovat či přímo aplikovat produkty s ĚO na své blízké, přátele či klienty, případně domácí mazlíčky, je bezpečné použití velmi důležité!

Dále doporučujeme k prostudování:

Stránky Asociace českých aromaterapeutů: 
https://aromaterapie.cz/asociace-ceskych-aromaterapeutu/o-aromaterapii/

Registr kvalifikovaných aromaterapeutů 
https://aromaterapie.cz/asociace-ceskych-aromaterapeutu/registr-kvalifikovanych-aromaterapeutu/ 
* i v České republice už je řada dalších kvalitních aromaterapeutů se zahraničním vzděláním nebo těch, kteří jsou členy mezinárodních organizací, vždy se proto ptejte

Článek aromaterapeutky Ludmily Kotalíkové o éterických olejích od multilevlových společností
https://www.aromadoteky.cz/proc-v-mem-kufru-nenajdete-oleje-od/ 

Dokumentární film: Zdraví (ne)prospěšné - Esenciální oleje
https://www.csfd.cz/film/888538-zdravi-ne-prospesne/888540-esencialni-oleje/recenze/ 

Tisserand institute
https://tisserandinstitute.org/safety-guidelines/

https://tisserandinstitute.org/adverse-reaction-database/