Regenerace pleti po zimě? S rostlinnými oleji!

Zimní počasí je pro přírodu fajn. Odpočine si a zregeneruje. Pro naši pleť může však být několikaměsíční chlad, vítr a nedostatek sluníčka nepříjemným faktorem. Podceníme-li kvalitní péči, pak pokožka odpoví únavou, suchostí, ztrátou lesku a živosti. V zimě, víc než kdy jindy, platí pro tělo důležitost odpočinku a kvalitní výživy. A pro pleť adekvátní vhodné opečování.

Autorka textu: Kateřina Polívková

Přírodní pleťový olej

Jeden z přírodních prostředků, které umí naši pokožku vyživit a zregenerovat, jsou čisté rostlinné oleje. Samozřejmě vhodně zvolené, případně zkombinované, dobře používané a pořízené ve vysoké kvalitě. Stejně jako jiné přírodní produkty jsou i rostlinné oleje náchylné na podmínky skladování a mají omezenou trvanlivost. Ale postupujeme-li v souladu s odbornými doporučeními, jedná se téměř o „zázrak“!

Začněte pleť projasňovat zevnitř!

Ovšem, při řešení problémů bývá dobré podívat se na to nejdřív zevnitř. Pokud potřebujete dlouhodobě zlepšit kvalitu pokožky (ale i vlasů či nehtů), zkuste vnitřně užívat bio konopný nebo lněný olej! Jednu polévkovou lžíci ráno a jednu k večeru, dětem lžičku čajovou, minimálně jeden měsíc. U těchto dvou rostlinných olejů však pozor, vždy musí být čerstvě vylisované a uchovávané v chladnu. Jinak rychle degradují a ztrácí to nejkvalitnější, pro co je konzumujeme – kombinaci nenasycených mastných kyselin!

Rostlinné oleje pro zdraví online kurz

 

Základ je navlhčená pleť

Dnes už je na trhu opravdu široká škála nejrůznějších rostlinných olejů vhodných ke kosmetickému použití. V našem článku se zaměřujeme na regenerační péči o obličej na konci zimy, tímto směrem také míří naše tipy pro vás. Takže je to jen malý výběr se specializací. Můžete si vybrat jednodruhový olej a prostě ho používat jako pleťový. Pár kapek na nejlépe hydrolátem navlhčenou pokožku, lehce vmasírovat jemnými pohyby. Ráno, večer nebo jak je libo. Po pár kapkách nebývá obličej vůbec mastný, upozorňuji na to proto, že pocit mastnoty se někdy zmiňuje jako zábrana v používání olejů jako kosmetiky.

TIP pro rty: Zkuste dvě kapky švestkového oleje vetřít i do rtů místo balzámu, ta úžasná marcipánová chuť je božská.

Ze zkušeností s pleťovými olejíčky bych však doporučila vytvoření vlastního mixu na míru pleti obohaceného ještě éterickým olejem nebo CO2 extraktem. Výhody takové směsi jsou:

  • že můžete zařadit i rostlinné oleje ze speciálních skupin (např. šípkový nebo rakytníkový), které se doporučují přidávat v množství kolem 10% a jsou takto naprosto optimálně funkční
  • že vyladíte svou směs na míru nejen své pleti, ale i ročnímu období, třeba přidáním výživnějších olejů pro zimu a lehčích pro léto
  • že si éterickými oleji nebo extrakty „vytuníte“ nejen působení, ale i vám příjemnou vůni a péče tak bude několikanásobným potěšením

Chcete si takové míchání zkusit v praxi na živo? Bez nutnosti si oleje pořizovat a zkoumat, co je to „pravé“ právě pro vás? Přijďte na náš nový večerní workshop Pleťové oleje a umíchejte si ho. >>CHCI JÍT NA KURZ<< 

O kurzu Pleťové oleje

 

Kdo má chuť, ať zkusí sám. Důležitá je zcela čistá vydezinfikovaná skleněná lahvička s kapátkem nebo speciální lahvička s pumpičkou vhodnou na oleje o objemu 10 až 30ml (maximálně), větší množství je zbytečné, olejíček si po vypotřebování znovu namícháte podle aktuálního stavu pleti. Rostlinné oleje, které ráda používám, pro toto období, najdete na konci článku.

Méně znamená více

Jako základ vašeho pečujícího oleje zkuste použít nějaký kvalitnější, luxusnější, než používáte na tělo, proč si zrovna v exponovaném čase konce zimy nedopřát něco jedinečného? Budou to přibližně 2/3 lahvičky, zbytek doplňte kombinací ze skupiny doplňkové a speciální, jen si předem rozmyslete, co by měl váš olejíček dělat a tomu přizpůsobte ingredience. Nakonec už jen „třešinku“ v podobě éterického oleje nebo CO2 extraktu, na 10ml rostlinných olejů 1 kapku! Bohatě stačí! Vše v lahvičce dobře promíchejte a hurá na to!

Olej určený na obličej není třeba vyrábět ve velkém objemu, dokonce to je nežádoucí. První důvod je čistě praktický, obličej je menší plocha oproti celému tělu a spotřeba oleje tudíž není tak velká. A druhý důležitý důvod, který už tak zřejmý není? Střídání ročních období. Jiné potřeby má pleť v období zimy, jiné v létě, v průběhu roku se mění i naše preference na vůně. Vše můžete při každém novém míchání poupravit.

A je ještě jedna specialita do olejíčků využitelná – olejové maceráty. Asi znáte ten svatojánský z třezalky a hojivý z měsíčku, ale u nich to nekončí. Třezalka pro svou možnou fotosenzitivitu na obličej není vůbec vhodná! Můžete si ale vyrobit domácí sedmikráskový, labužnice pak třeba vanilkový, bledulky možná mrkvový, krásně oranžový plný betakarotenu.

Obsáhlý návod na rostlinné oleje i olejové maceráty dostanete na celodenním kurzu. >>CHCI INFO O KURZU<<

 Kurz Rostlinné oleje a maceráty

Oleje, které nás baví pro regenerační péči po zimě

Základní oleje

Tyto oleje fungují i jako jednodruhové pleťové olejíčky, kdyby se vám nechtělo míchat, tady nesáhnete vedle.

  • Arganový olej – výborný olej široce použitelný, proti vráskám a vysušené pleti
  • Švestkový olej – nádherně voňavý olej ideální pro unavenou sušší pleť
  • Melounový Kalahari olej (Citrillus lanatus) – můj objev posledních měsíců, příjemně lehký olej i pro mastnější či problematickou pleť, chrání vlhkost a krásně se vstřebává
  • Jojobový olej – téměř univerzální základní olej s ochrannými vlastnostmi
  • Moringový olej – výživnější olej pro starší pleť, vhodný i na oční okolí

Doplňkové oleje

Koncem zimy už hodně schází šťavnatost a živost, ty umí doplnit „bobulové“ oleje s antioxidanty a energií letního ovoce. Mohou mít výrazné zabarvení, i proto je lepší přidávat jich do směsi menší množství. Jsou lehké a hodí se i na pleti aknózní, problematické.

  • Malinový olej
  • Borůvkový olej
  • Ostružinový olej

Speciální oleje

Oleje s jedinečnými vlastnosti, užívané v péči o pleť pro své „účinné látky“, také mohou být zabarvené, hodně husté apod.

  • Šípkový, Rakytníkový olej – silně zabarvené oleje s betakarotenem pro regeneraci a podporu zdravé barvy pleti
  • Olej ze zelené kávy – méně známý olej s anti-age působením
  • Opunciový olej – slavný olej proti vráskám
  • Olej z granátového jablka – hutný specifický olej hlavně pro zralou pleť

Éterické oleje

CO2 extrakty

  • Rakytníkový
  • Šípkový
  • Granátové jablko
  • Pupalkový