Vůně květů pronikají hluboko do našich duší

Vůně květů patří mezi nejžádanější parfemářské ingredience. V podobě extraktů jsou zpravidla hodně drahé, intenzivní ve vůni a mocné v působení. Pro naši psychiku jsou učiněným hojivým balzámem. Přivoňte k našim nejoblíbenějším druhům...

Autorka textu: Kateřina Polívková

Vůně květů aromatických rostlin jsou tradiční prastarou součástí všech parfémů světa. Terapeuticky se dotýkají hlubin naší psychiky. Konejší naše skryté bolesti a jizvy na duši, povznáší a harmonizují.

Květ tuberózy - noční hyacint 

Víte, jak voní tuberóza? Přímo božsky. Indiánská legenda kmene Lakandonců říká, země byla stvořena v Palenque, středu Světa. Tam první bohové zaseli omamně vonící tuberózy, z jejichž květů se zrodili všichni ostatní bohové. A proč květy vlastně tak krásně voní? Lákají opylující hmyz k botanickému milování. Logicky pak vypadá, že většina květových vůní funguje na nás lidi jako afrodiziaka. Příroda je prostě velká čarodějka.

Jako je ve výtvarném umění ztvárňování kvetoucích rostlin mimořádně oblíbené, neboť lahodí našemu oku, tak v aromaterapii a parfemářství jsou vonné extrakty z květů vysoce ceněné pro své jedinečné působení na naši duši. Zpravidla se kombinují do synergických směsí, samostatně jsou totiž tyto vůně v silné koncentraci jen těžko snesitelné. Omamují nás skoro až "ke ztrátě vědomí". V některých případech k pocitům těžkosti a bolestem hlavy. Proto opatrně s nimi, prosím. 

Tvorba přírodního parfému

>>Chcete si vyrobit váš vlastní parfém pod odborným vedením? Přijďte na kurz!<<

Jako „lék“ může z intenzivních květových extraktů působit jediná kapička zředěná v nosném rostlinném oleji na jemnou a příjemnou koncentraci. Až překvapivě vám postačí 1 kapka do 10 ml například jojobového oleje. Takto zředěný aromaterapeutický prostředek potřebuje trochu času na dozrání, zpravidla 2 až 4 týdny. Poté však budete překvapeni, jak malé množství může fungovat. Takže to vlastně až tak drahé není. Jako příklad vezměme královnu květin růži damašskou. Možná víte, že její výnosnost je velmi nízká – pro výrobu 1 litru éterického oleje je zapotřebí kolem 5 000 kg růžových lístků. Dle zdrojů mluvíme o výnosnosti 0,015%, což je asi 100x méně než je průměr u běžných rostlin. Právem tedy patří mezi nejdražší éterické oleje. V naší nabídce najdete bulharskou růži otto, marockou růži stolistou a růži bílou z Bulharska. 

Růže bílá

Jaké jsou oblíbené květové vůně lektorky našeho parfemářského kurzu Jany Urbanové?

Neroli - přináší hořkosladkost života ve všech jeho podobách. V jemných kombinacích je to jako závan andělskych křídel. Lípa - pocit, jako když přijdete domů. Do prostoru, kde je vše v pořádku, vy jste v pořádku a jste v bezpečí. Osmanthus láká vůní dálek, dobrodružství, luxusu, hloubky. Přináší odvahu plnit si své touhy.“

Drahé a vzácné vůně z květů se většinou prodávají v balení po 1ml, což většinou stále není levná záležitost. Pro běžné použití, kdy víte, že vám opravdu daná vůně dělá dobře, vystačí na dlouhou dobu. Doporučujeme si pak připravit výše jmenovanou naředěnou lahvičku – jako nosný olej se doporučuje jojobový nebo frakcionovaný kokosový (bez vůně a tekutý). Nebo navštivte kurz Přírodního parfému (18.2.2024 v Brně), kde si i ty velmi vzácné vůně očicháte a osobní směs si sami namícháte.

Květoucí lípa

Jak se tyto vysoce těkavé vonné látky dostanou do lahvičky?

Způsobů získávání květových vůní je víc. Klasická destilace se používá například u růží nebo neroli. Stará a velmi drahá metoda zvaná enfleurage se využívala například pro získání vůně jasmínu – do vrstev tuku se vkládaly květy, které se pravidelně měnily, aby tuk co nejvíce nasákl vůní. Aromatizovaný tuk se nazýval konkret, z něho se následně pomocí alkoholu vyextrahoval absolut – absolue. Dnešní květové absolue už se získávají přímou extrakcí pomocí různých rozpouštěcích látek (např. hexan). V podobě absolue můžete zakoupit třeba lípu, osmanthus, ale i růže. Kolekce Essentia Nobilis nabízí absolue z malé výroby novým postupem, kdy se vůně vymývá za pomocí přírodního alkoholu. Více si můžete poslechnout v tomto rozhovoru s Jonathanem Benavidem.

Novější, i když dnes už stále více rozšířený, je způsob extrakce pomocí superkritického oxidu uhličitého, výsledkem je extrakt CO2. Na trhu je jich čím dál více a zpravidla jejich vůně velmi připomíná původní rostlinný materiál. Dodavatel by na balení měl vždy uvádět, jakým způsobem byl extrakt získán.

TIP: Absolue a CO2 extrakty mohou být tužší podobě, v chladu pak ještě více tuhnout, k použití je lze připravit tak, že lahvičku zahřejete – ideální je teplá rýže, do níž lahvičku na pár minut ponoříte.

K ženám vůně květin patří...

Aromaterapeutka Anna Krutová říká o osmanthu: „Podle Jonathana Benavida je hlavním heslem osmanthu "big lady". Podpoří energii zralé ženy, která zná své kvality a nebojí se je ukázat světu. Sladká květová vůně je euforizující podobně jako jasmín. Osmanthy se mezi sebou velice liší. Někdy mohou vonět těžce s dozvukem sušených meruněk, jindy až pižmově. Ten z naší nabídky je lehký, ale přitom opojný jako léto v srpnu.“

V kolekci Essentia Nobilis, kterou pro vás od Jonathana Benavida dovážíme, máme i květové vůně. Očichat si je můžete na některém z našich kurzů, nakoupit lze i přes eshop. Sklad jsme nedávno doplnili, a tak zas po delší odmlce jsou i oblíbené lotosy nebo zmíněný osmanthus, skladem jsou i nádherné jemné růže. V přehledu uvádíme různé květové vůně většinou dostupné na českém trhu. Naši nabídku poznáte podle aktivního odkazu do eshopu.

Kvetoucí jasmínový keř

Známé vzácné květové vůně

Modrý lotos hitem Egypta

Podle egyptských hieroglyfů byl Kleopatřinou charakteristickou vůní modrý lotos, okouzlující a opojný, známý také jako „konopí starověkého Egypta“. Předpokládá se, že parfém se skládal z kombinace kadidla, modrého lotosu a skořice. Modrý lotos byl ve starém Egyptě hojně zmiňován a považován za posvátnou květinu symbolizující nesmrtelnost a spojení s Bohy. Z oslavných egyptských textů zmiňujících lotos:

„Jsem tento čistý lotos, který se zrodil ze slunečního svitu a který přináší svou vůni samotnému bohu Re. Sestoupil jsem, abych nalezl boha Hora, jsem čistým, přestože zrozen z bahna.“ Citováno z Aniho papyru "Kniha mrtvých" z Théb, pochází z 19. dynastie Nové Říše, nyní je umístěn v Britském muzeu.

  • Lípa - Proti stresu a nespavosti, pro zlepšení nálady, při bolestech hlavy, nese téma lásky a sebelásky
  • Magnolie (White Champaca, lat. Michelia alba) - Strachy a úzkosti, deprese, zlepšení komunikace, nespavost, svalové bolesti a břišní křeče. Afrodiziakum. Při dně a artritidě. Snížení horečky. Uzemnění. Afrodiziakum.
  • Mimoza - Proti depresím a úzkostem. Posílení sebedůvěry. Harmonizuje. Pro lepší spánek. Afrodiziakum. Podporuje tvořivost. Povznášející. Antiseptická. Harmonizační. Do přípravků k péče i tělo.
  • Narcis - Přírodní extrakt s jedinečnou netypickou vůní vhodný hlavně do parfémových kompozic.
  • Neroli - Deprese a stres, v případě šoku. Při nespavosti. Proti frigiditě. Hojení jizev a strií, péče o zralou pleť – regeneruje kožní buňky. Hemeroidy a křečové žíly. Používá se úspěšně na zklidnění kojenců a dětí (optimálně hydrolát). Proti křečím v břiše. Může regulovat srdeční frekvenci.

RECEPT: Masážní olej jako prevence proti vzniku strií – Jako základ třezalkový olejový macerát (pokud nemáte, použijte nejlépe meruňkový olej) 15ml = 1 PL, 3 kapky éo neroli, 2 kapky éo mrkvové semínko, 1 kapka éo vetiver, směsí masírovat potřebná místa.

Deprese, obavy, smutek, frigidita, stres. Úlevy při projevech menopauzy. V péči o zralou pleť. Zmírnění PMS a harmonizace hormonálního systému. Podpora při infekcích. Ekzémy a alergie. Doprovázení při umírání.

RECEPT: Tělový olej Meditace ženského prvku - 30ml mandlového oleje, éterické oleje: 1 kapka růže, 3 kapky kadidla, 3 kapky šalvěje muškátové, 2 kapky geránia růžového.

  • Tuberoza - Stresové stavy, nervozita a podrážděnost, úzkosti, nespavost, fyzické napětí. Afrodiziakum. Povznášející. Relaxační.

Zdroje pro článek:

  • https://www.aromaweb.com/essentialoils/
  • Rostliny pro aromaterapii, 90 vonných rostlin, jejich znaky a způsob využití. Gudrun a Peter Germann
  • Skripta Institutu aromaterapie
  • Zápisky z přednášek Jonathana Benavida