MÁME PRÁZDNINY! Pokud u nás chcete objednat zboží z e-shopu, pošleme balíček po 23.7. Děkujeme za pochopení! Hezké léto!

Vůně proti hmyzu

Najít dneska na internetu recept na domácí přírodní repelent není vůbec problém. Který ale vybrat? Některé jsou olejové, jiné barví oblečení a další musíte aplikovat několikrát denně. Pomůžeme vám najít optimální řešení. Začneme s přehledem ingrediencí funkčního odpuzovače...

Vůně proti hmyzu

Autorka textu: Kateřina Polívková

Domácí repelenty se dají vyrobit na bázi oleje, tedy mazací, a na bázi alkoholu a vody, tedy stříkací. Ty, které budete mazat na kůži, musí být namíchané bezpečně. To znamená v odpovídajícím ředění, které se liší pro dospělé a děti. Ty ve spreji se zpravidla aplikují pouze na oblečení a obuv, optimální jsou spodní části a lemy kalhot, ale i ponožky, pokud se bráníme klíšťatům, rukávy a límec, když se bráníme komárům. Pro lepší ochranu lze aplikovat také obě formy domácího repelentu současně – na kůži namazat a na oděv nastříkat. Produkty s éterickými oleji jsou silně těkavé, takže je potřeba ochranu pravidelně obnovovat po 60 až 120 minutách pobytu v přírodě, to platí u všech variant.

Kromě repelentu si na cesty zabalte i první pomoc při štípnutí, protože některé aroma produkty skvěle uleví od svědění postižených míst, je to třeba levandulový hydrolát nebo éterický olej z levandule, příjemnou úlevu poskytne i aloe vera gel, který máme nově v nabídce e-shopu, Ten se dá využít také jako nosič směsi repelentních éterických olejů, když vám nevyhovuje mastný olejový základ. Před použitím je ale potřeba lahvičku s gelovou směsí pořádně protřepat. 

Aloe vera gel na hojení 

Funkční složení domácího repelentu 

Nejlepší složení repelentu je ze směsi několika éterických olejů a vhodného nosiče. Kombinací více éterických olejů totiž odpudíte více hmyzích vetřelců. Když je nosičem rostlinný olej, hodí se například jojobový nebo kokosový, tak se v něm výborně rozpustí éterické oleje, ale repelent bude mastný. Když je nosičem vysokoprocentní alkohol, doporučuje se minimálně 70%, éterické oleje se také dobře rozpustí, ale repelent pak není ideální stříkat na kůži, protože vysušuje a může dráždit. Když je nosičem kombinace převařené vody a alkoholu, tak se éterické oleje nerozpustí dostatečně. Když je to pouze voda, případně v kombinaci s hydrolátem, nerozpustí se éterické oleje vůbec, takové spreje se neaplikují na pokožku, aby ji neředěný éterický olej nedráždil. Před použitím je potřeba je velmi dobře protřepat.

Ze zde uvedených receptur si také můžete připravit směs éterických olejů do malé lahvičky a tuto vůni průběžně používat ve vhodném ředění buď do repelentů na tělo nebo kapat do difuzéru či do aromalampy pro odpuzení hmyzu v místnosti či na balkoně či zahradním posezení.

Repelentní éterické oleje 

Univerzální receptura

30ml nosiče

  • Do spreje: převařená voda, alkohol 70% a více, hydrolát, jablečný ocet, alkoholový extrakt z bylin nebo koření (možno kombinovat)
  • Na mazání: rostlinný olej, aloe vera gel, olejový macerát z bylin nebo koření (možno kombinovat)

Směs éterických olejů celkem

  • 20 až 30 kape éo pro dospělé
  • 6 až 9 kapek éo pro děti

Domácí sprej proti komárům

Éterické oleje do repelentů

Podle článku Aroma Explorer se na odpuzení klíšťat nejlépe hodí tyto éterické oleje (ve zdrojích článku najdete odkaz na podrobný článek o klíšťatech):

Éterické oleje proti dalším druhům hmyzu podle knihy Aromaterapie do kapsy od Marie Noe:

  • Blechy: kajeput, máta peprná
  • Komáři: bazalka, hřebíček, kajeput, šalvěj
  • Moli: hřebíček
  • Mouchy: bazalka, máta rolní
  • Vši: kajeput, myrta, tymián

Další éterické oleje s repelentním účinkem:

Tajná a lahodná repelentní přísada? Vanilka!

Nově se na základě výzkumů objevuje mezi vůněmi s repelentním účinkem také vanilka, k dostání je v podobě absolue nebo CO2 extraktu. Jde o velmi intenzivní formu vanilkové vůně. V jemnější verzi si můžete vanilkový extrakt vyrobit doma a následně použít nejen do repelentu, ale alkoholový extrakt také v kuchyni při vaření a pečení, olejový macerát zase v péči o pokožku do masážních a pleťových olejů.

Připravte si čistou sklenici, do ní buď 80% konzumní líh nebo jojobový olej. Jeden vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože vyškrábněte zrníčka, lusk nadrobno nasekejte a vše vsypte do sklenice. Nechte 3 až 4 týdny macerovat a každý den promíchejte.

 

Ve druhé části článku se s vámi aromaterapeutky podělí o svoje osvědčené recepty. Již brzy!

Zdroje: