Vaření s divokými rostlinami

Zde nám můžete nechat kontakt, pokud máte o kurz zájem a my vám dáme vědět hned, jakmile budeme znát termín pro rok 2023. Děkujeme!
Kdy: jaro 2023, celodenní workshop - pokud máte o kurz zájem, nechte nám, prosím, kontakt níže a my vám dáme vědět hned, jak budeme znát termín! Děkujeme!
Kde: 9.00 bylinková procházka se sběrem divoké zeleniny na vaření, sraz na zastávce Olbrachtovo náměstí v Komíně (směr z města), poté vaření na Rozmarýnku v Jundrově (Rozmarýnová 6, Brno)
Lektorka: Ivana Paukertová (Více o lektorce na jejich stránkách.)
Cena: 2700,- Kč
V ceně: kurzovné, celodenní občerstvení (vegetariánské), recepty
Přihláška: pomocí přihlašovacího formuláře níže
O kurzu:
Je o mnoho více jedlých druhů než jen kopřiva a pampeliška, každý třetí druh je jedlý. Přijďte si vyzkoušet na vlastní jazyk chutě divokých rostlin. Řada z nich má originální chuť, která se nepodobá ničemu, co si můžete koupit. Jiné potřebují na úpravu vhodné a osvědčené recepty, které si společně vyzkoušíme.
Náplň kurzu:
* botanická vycházka se sběrem jedlých divokých rostlin
* příprava obědového menu
* příprava ochutnávkové lehké večeře
* ochutnávka, všechno to sníme, obodujeme a okomentujeme chuť
obědové menu:
Polévka Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka z devíti bylin, recept pocházející z dob keltských a germánských oslav jarní rovnodennosti
Bršlicový štrúdl 1 - sladká variace na oblíbený recept
Bezová varmuža - zapomenutý středověký recept na kaši ochucenou květy bezu černého
ochutnávková lehká večeře:
Vyolette - recept z jedné z prvních kuchařek světa
Kostivalové tuiles - Tuile je francouzské slovo označující dlaždici. V gastronomii se tak označuje tenká, křupavá oplatka, kterou se zdobí jídla.
Pampeliškové čipsy - dostupné po celý rok
Kopřiva na smetaně - podle francouzské inspirace
Zelená bábovka - podle tradičního tureckého receptu
Bršlicový štrúdl 2 - slaná variace na oblíbený recept
Těšíme se na vaše mlaskání!
O lektorce:
Mgr. Ivana Paukertová je botanička a ekoložka žijící v Brně. Zabývá se mapováním krajiny, biotopů a zpracovává odborné posudky. Je spoulautorkou knihy Divoký zelinář nebo Přírodou za léčivými rostlinami. Sbírá tradiční recepty z jedlých druhů ze všech koutů světa Návštěvníci Festivalu Aromaterapie & Bylinky ji znají díky skvělým botanickým vycházkám v parku kolem hradu Špilberk.