Botanická vycházka za jedlými dary přírody

Termín: 15. dubna 2023 (09.30 - 18.00)

Lektorka: Ivana Paukertová - www.paukertova.cz

Místo: bude upřesněno

Projdeme se po okraji Brna a ukážeme si všechny úžasné suroviny, které si můžeme odnést rovnou do kuchyně. Všechno to zapomenuté bohatství přírody, které uměly využívat ještě naše babičky a které jiné národy ve svých národních kuchyních umí využívat dodnes. Z 80 000 jedlých druhů naší planety tvoří celých 95% jídelníčku druhu Homo sapiens jen 20 rostlin. Není to škoda? Vždyť v naší zemi je jedlý každý třetí druh.

Podíváme se, kde rostou, s čím jiným si je můžeme splést, povíme si o výživových hodnotách a probereme i rizika nesprávného používání. Některé druhy je totiž možné jíst až po úpravě, například spaření nebo uvaření, a u některých druhů se jí jenom určitá část, stejně jako jako například u bramboru, který je kromě hlíz jedovatý. Probereme způsoby, jak s nimi vhodně zacházet v kuchyni, jaké jsou tradiční úpravy a kde se z nich vaří dodnes. Ukážeme si mimořádné delikatesy i základní druhy na divoký špenát.